Diskuzní klub hráčů online her
Home | Profile | Novy ucet | Active Topics | Active Polls | Members | Private Messages | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

.
 All Forums
 The Lord of the Rings Online
 LOTR Online - General
 Dilema :-)
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Gilthanas
Starting Member

7 Posts

Posted - 18/03/2008 :  21:10:40  Show Profile Send Gilthanas a Private Message  Reply with Quote
Lidi, poradte... mam dilema..... :-) Nevim, jestli mam ci nemam koupit LOTRO a zacit parit....
PRO je, ze jsem hral betu a bavilo me to, ze jsem fanda Pana Prstenu a ze na to uz mam (myslim penizky), protoze uz vydelavam :-)

Ale je tu i PROTI: mam nejaky ten osobni zivot, praci a ne tolik casu, hral jsem WoW (sice na Freeserverech) ale vzdy me to po case omrzelo a prestal jsem), a tak mam strach, ze to bude to same....
Navic nevim, jestli to pak bude mit smysl, ze zaplatim mesicni poplateka a z nej odehraji cisteho casu tyden.....

Lidi, honem argumenty pro a proti

spajdr
Moderator

Benny

3400 Posts

Posted - 18/03/2008 :  22:14:42  Show Profile  Visit spajdr's Homepage  Send spajdr an ICQ Message Send spajdr a Private Message  Reply with Quote
A kvůli čemu jsi přestal hrát WOW? pokud nejde o to jak free servery "fungují"?
Go to Top of Page

midji
Starting Member

25 Posts

Posted - 18/03/2008 :  22:35:52  Show Profile  Send midji an ICQ Message Send midji a Private Message  Reply with Quote
nevim co resis ... bud chces hrat a nepotrebujes tu argumenty nebo nechces hrat ... mesicni poplatky te pri dnesnim kurzu vyjdou zhruba na 330kc coz je jedna navsteva hospody ...
ja jsem ve WoWku skoncil protoze me uz po dvou letech a temer 4k hodinach prestal bavit .... v tuto chvili cekam na placku a na LOTRO se tesim....

WoW Dwarf Hunter lvl 70 - v hernim duchodu
LOTRO Dwarf Hunter lvl 21 Laurelin
Go to Top of Page

Shatteren
Senior Member

BLITZ UNION avatar

2735 Posts

Posted - 18/03/2008 :  23:18:26  Show Profile  Visit Shatteren's Homepage Send Shatteren a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gilthanas

Lidi, poradte... mam dilema..... :-) Nevim, jestli mam ci nemam koupit LOTRO a zacit parit....
PRO je, ze jsem hral betu a bavilo me to, ze jsem fanda Pana Prstenu a ze na to uz mam (myslim penizky), protoze uz vydelavam :-)

Ale je tu i PROTI: mam nejaky ten osobni zivot, praci a ne tolik casu, hral jsem WoW (sice na Freeserverech) ale vzdy me to po case omrzelo a prestal jsem), a tak mam strach, ze to bude to same....
Navic nevim, jestli to pak bude mit smysl, ze zaplatim mesicni poplateka a z nej odehraji cisteho casu tyden.....

1) Hral jsi WoW na free = nehral jsi WoW vubec i kdyz vzhledem k tomu v jakym je WoW ted stavu a jak se to bude "zhorsovat" je to jedno, protoze i tak je to nehorazna sracka.

2) Jestli te bavej "MOBOVACKY", ktery jsou defakto o nicem z meho pohledu, LOTRO je pro tebe spravna volba.

REVOLUTION
https://www.blitzunion.com/video

Go to Top of Page

Pertha
Moderator

7950 Posts

Posted - 18/03/2008 :  23:48:07  Show Profile  Send Pertha an ICQ Message Send Pertha a Private Message  Reply with Quote
quote:

LotrO by mohl byt presne pro tebe, nabizi totiz presne hru i pro lidi co nemaj moc casu a chtej si pomalicku uzivat hru a v tomhle pripade navic ten pribeh, kterej se celou tou hrou prolina a alespon pro me to jako prvni mmorpg po vsech tech letech snad krom uo protoze byla prvni a swg protoze mela taky silnej pribeh melo obrovskej naboj a atmosferu , do kazde dalsi zony jsem se "tesil" ze potkam nebo uvidim neco co znam pomerne duverne z knizek atd.

Rock is overpowerd, please nerf. Paper is fine.
Yours, Scissors.
Go to Top of Page

Gilthanas
Starting Member

7 Posts

Posted - 19/03/2008 :  09:04:24  Show Profile Send Gilthanas a Private Message  Reply with Quote
Hmm... asi mate pravdu.... Navic, kdykoliv muzu prestat a pozastavit ucet.... ale je fakt, ze LOTRO ma proste z meho pohledu neco, co WoW nema..... a to pribeh, ktery znaji lide po celem svete a kterého bych chtel byt taky soucásti ;)

Muzu se zeptat, jakym zpusobem se plati pres pay pal? Mate to take nekdo tak? Ucet mam a i internet banking.

A ten poplatek je tedy zhruba 330Kc/mesic? Nekde mi i kdosi psal ze 250.... zalezi to na kurzu dolaru a koruny? I kdyz 250 a 330 je od sebe dost....?
Go to Top of Page

Pertha
Moderator

7950 Posts

Posted - 19/03/2008 :  09:19:58  Show Profile  Send Pertha an ICQ Message Send Pertha a Private Message  Reply with Quote
quote:

Hmm... asi mate pravdu.... Navic, kdykoliv muzu prestat a pozastavit ucet.... ale je fakt, ze LOTRO ma proste z meho pohledu neco, co WoW nema..... a to pribeh, ktery znaji lide po celem svete a kterého bych chtel byt taky soucásti ;)

Muzu se zeptat, jakym zpusobem se plati pres pay pal? Mate to take nekdo tak? Ucet mam a i internet banking.

A ten poplatek je tedy zhruba 330Kc/mesic? Nekde mi i kdosi psal ze 250.... zalezi to na kurzu dolaru a koruny? I kdyz 250 a 330 je od sebe dost....?

no ja osobne to mam delany tak ze platim paypalem posledni platba me prisla na 252.45 :)

Yours, Scissors.
Go to Top of Page

Azkaban
Moderator

1990 Posts

Posted - 19/03/2008 :  09:36:01  Show Profile  Send Azkaban an ICQ Message Send Azkaban a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shatteren

quote:

1) Hral jsi WoW na free = nehral jsi WoW vubec i kdyz vzhledem k tomu v jakym je WoW ted stavu a jak se to bude "zhorsovat" je to jedno, protoze i tak je to nehorazna sracka.

2) Jestli te bavej "MOBOVACKY", ktery jsou defakto o nicem z meho pohledu, LOTRO je pro tebe spravna volba.

Nezlob se na mě, ale WoW je větší mobovačka než Lotro :) Dějová linie skoro žádná a život začíná po 70 lvl. Ty si hrál Lotra do kterého levelu?

Naopak já si myslím, že Lotro není náročná hra na čas a dá se v pohodě hrát 2 hodinky denně. Je to ovšem hra náročná na partu a to se mi na tom i líbí. Ve WoW jsem do 70 lvl hledal partu sem tam do nějaké instance v Lotru spolupracuješ už od začátku.

Edited by - Azkaban on 19/03/2008 09:38:52
Go to Top of Page

Gilthanas
Starting Member

7 Posts

Posted - 19/03/2008 :  10:11:01  Show Profile Send Gilthanas a Private Message  Reply with Quote
Jj, prave ze WoW jsem se stale citil sam.... a to neni prece pak o online hrani s jinymi lidmi......

Hral jsem jen asi 14 dni BETU, kdyz zkouseli server.... takze nevim, level nic moc :-)

Asi do toho pujdu, at si taky trochu tech vydelanych penez uziju po svem ;)
Go to Top of Page

Sneckie
Moderator

Minstrel icon

3557 Posts

Posted - 19/03/2008 :  10:53:21  Show Profile  Send Sneckie an ICQ Message Send Sneckie a Private Message  Reply with Quote
http://eshop.megahry.eu/search.php?searchText=lord of the rings online...hra za 500, karta za 600. To si myslim stoji za 3 mesice kvalitni onlinovky. Nikam se hnat nemusis, lotro neni delane pro hardcore hrace, i kdyz si nekteri mysli ze jo :o Kup, nebudes litovat :) (a doporucuju Laurelin server)

Third Marshal Sneckie

Dwarf minstrel
Officer of Sid eb Yside kinship
[EN-RP] Laurelin
Go to Top of Page

Shatteren
Senior Member

BLITZ UNION avatar

2735 Posts

Posted - 19/03/2008 :  11:38:59  Show Profile  Visit Shatteren's Homepage Send Shatteren a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Azkaban

quote:
Originally posted by Shatteren

quote:

Nezlob se na mě, ale WoW je větší mobovačka než Lotro :) Dějová linie skoro žádná a život začíná po 70 lvl. Ty si hrál Lotra do kterého levelu?

Naopak já si myslím, že Lotro není náročná hra na čas a dá se v pohodě hrát 2 hodinky denně. Je to ovšem hra náročná na partu a to se mi na tom i líbí. Ve WoW jsem do 70 lvl hledal partu sem tam do nějaké instance v Lotru spolupracuješ už od začátku.

Takze te poupravim, WoW je "jen" grindovacka
A hlavne WoW preBC byl skvelej, i kdyz jsem solista, tak vubec nebyl problem najit grupu na cokoliv a hlavne kdykoliv. Jenze WoW uz je tu dlouho a takze at uz "vypada" jakkoliv, je to hlavne o tom, ze je tu moc 70tek, primitivni levlovani a tak je WoWko pro novacky na ofiku vcelku o nicem a ani si to moc neuzijou.

LOTRO jsem hral US betu, pak koukal na hru par mesicu po releasu z ruznych videi a screenu a proste je to porad to same, nikomu tohle ale brat nechci.

REVOLUTION
https://www.blitzunion.com/video

Go to Top of Page

celdric
Average Member

1613 Posts

Posted - 19/03/2008 :  12:25:27  Show Profile  Send celdric an ICQ Message Send celdric a Private Message  Reply with Quote
mam dotaz...jak by mi behalo lotro na Ax2 4400+, 1GB ram a GF 7600 GT?

na sve predchozi konfiguraci v bete mi to jelo dost pomalu...

ne ze bych chtel zdrhnout z wowka...ale vzhledem k tomu, ze bracha chce ozkouset neco jinyho nez wowko tak bych mu moh zkusit doporucit trial lotra a asi bych to zkusil s nim ;-)

no mmo
Go to Top of Page

honcka
Starting Member

11 Posts

Posted - 19/03/2008 :  13:13:17  Show Profile Send honcka a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by celdric

mam dotaz...jak by mi behalo lotro na Ax2 4400+, 1GB ram a GF 7600 GT?

na sve predchozi konfiguraci v bete mi to jelo dost pomalu...

ne ze bych chtel zdrhnout z wowka...ale vzhledem k tomu, ze bracha chce ozkouset neco jinyho nez wowko tak bych mu moh zkusit doporucit trial lotra a asi bych to zkusil s nim ;-)

akorat si kup dalsi 1-2GB ram a melo by ti to jit naprosto v pohode, mel jsem podobnou konf, akorat 7900GT a behalo mi to vsechno na max, vypnutej AA plynule na 1920/1200, teda az na Hurku, ale imho tam to nebude behat bez zaskubu na zadny konfiguraci
Go to Top of Page

Drizzt DoUrden
Average Member

1591 Posts

Posted - 19/03/2008 :  13:39:57  Show Profile Send Drizzt DoUrden a Private Message  Reply with Quote
Já to jedu na AMD3800+, Radeon X1600 a 2GB RAM, není to žádná moc velká krása, ale jede to plynule.

Hra obsahuje tuny textu, je skvělé se tím probírat, ať už jde o filmovou linii (booky), nebo o drobné questy jako doručit poštu mezi vesnicemi v Shire, vysbírat zkažené koláče a nebo v těle slepice hledat žížaly na poli za farmou - často se u toho textu docela pobavíš.

A zážitek, když jsem se poprvé přiblížil k mostu v Evendimu, když se vynořoval z mlhy, je nezapomenutelný.

Navíc, Moria se blíží...

Edited by - Drizzt DoUrden on 19/03/2008 13:41:22
Go to Top of Page

axtheb
Average Member

1543 Posts

Posted - 19/03/2008 :  18:18:17  Show Profile  Send axtheb an ICQ Message Send axtheb a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Drizzt DoUrden
Hra obsahuje tuny textu, je skvělé se tím probírat, ať už jde o filmovou linii (booky)

Ignorante:)

Edit: abych nebyl offtopic. Na athlonu 3200+, 1gb ramky a radeonu 9500 pro to na medium detaily chodilo dost dobre.

Tolik her a tak malo casu... :)

Edited by - axtheb on 19/03/2008 18:27:15
Go to Top of Page

Drizzt DoUrden
Average Member

1591 Posts

Posted - 19/03/2008 :  22:00:27  Show Profile Send Drizzt DoUrden a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axtheb

quote:
Originally posted by Drizzt DoUrden
Hra obsahuje tuny textu, je skvělé se tím probírat, ať už jde o filmovou linii (booky)

Ignorante:)

Edit: abych nebyl offtopic. Na athlonu 3200+, 1gb ramky a radeonu 9500 pro to na medium detaily chodilo dost dobre.

Tak promiň, knižní linii - neboj, knížky sem četl, jak v češtině, tak v originále.
Go to Top of Page

Rodier
Moderator

StavkaDJu

4328 Posts

Posted - 20/03/2008 :  15:13:17  Show Profile  Visit Rodier's Homepage  Send Rodier an ICQ Message Send Rodier a Private Message  Reply with Quote
mam x1950pro 2GB RAM .. vsecko na max, textury na high a jede to v pohode. jakmile dam textury na very high tak to skube..

First of all, who cares? Goodbye! Don't let the door hit you in the ass when you leave!
Secondly, you will still buy this. Stop fishing for attention you lonely little troll.
Go to Top of Page

Almych
Average Member

To jsem ja

1691 Posts

Posted - 20/03/2008 :  15:36:50  Show Profile  Send Almych an ICQ Message Send Almych a Private Message  Reply with Quote
S GF8800GT/1GB to bezi v poho na UltraHigh i v Ettenmoors, jedine co mi nestiha je disk a to tam mam Raptora s 10000 ot/min. Takze kdyz se to cukne, tak pri nacitani textur z disku.
Go to Top of Page

spajdr
Moderator

Benny

3400 Posts

Posted - 20/03/2008 :  16:59:10  Show Profile  Visit spajdr's Homepage  Send spajdr an ICQ Message Send spajdr a Private Message  Reply with Quote
To chce dva raptory do RAID 0 a je klid.
Go to Top of Page

Azkaban
Moderator

1990 Posts

Posted - 20/03/2008 :  17:46:02  Show Profile  Send Azkaban an ICQ Message Send Azkaban a Private Message  Reply with Quote
4200+ 1950XT PRO 3 GB RAM Disk nějaká 320tka už nevím kolik otáček. V ultra na širokoúhlém monitoru 1600 a nějaké drobné bez problémů. Když dám textry na very high nebo to co je po high tak už to cítím.
Go to Top of Page

midji
Starting Member

25 Posts

Posted - 20/03/2008 :  19:01:15  Show Profile  Send midji an ICQ Message Send midji a Private Message  Reply with Quote
heh ... Intel E8200, 4 gb ram, GF 8800GT .. celkem pohoda vse na max rozliseni 1680*1050... grafika uzasna :)

WoW Dwarf Hunter lvl 70 - v hernim duchodu
LOTRO Dwarf Hunter lvl 21 Laurelin

Edited by - midji on 20/03/2008 19:02:37
Go to Top of Page

Lexon
New Member

Joker64

199 Posts

Posted - 01/04/2008 :  21:41:48  Show Profile Send Lexon a Private Message  Reply with Quote
Já jsem LOTRO zkoušel, po dlouhém přemlouvání kamárádem a po pár hodinách kdy mě to vůbec nechytalo mě to najednou vzalo díky grafice. Ale asi po třech týdnech hraní mě to naprosto pustilo. Ta grafika (DX10) je asi to jediný co mě k hraní táhlo a ta se okoukala. Je pravda, že ta hra má silný příběh, nicméně já nejsem dobrý angličtinář a nebaví mě louskat tuny anglického textu kde ten příběh je. LOTRa v originále znám jen z filmů s CZ titulky a když pak ve hře čtete anglické názvy pro místa co znáte v češtině, tak vám kolikrát ani nedojde a jaká místa jde a to mě mrzí. Takže příběh v LOTRO se pro mě rovná nule. Po pár dnech jsem na hře neviděl nic co by mě u ní drželo další měsíc a vrátil jsem se zpět k WoWku, které mě už také nebaví, jen se v něm z nudy plácám a procházím pomalu poslepu všechny do detailu známé lokace a čekám na Age of Conan. Tři roky hraní WoW omrzí. Teď se mi patchuje LOTRO na Book12 a už mám přichystaný trial key, takže se zase po několika měsících podívám jak to LOTRO vypadá.

Omlouvám se za trochu OT, ale je to můj pohled na LOTRO a možná se se mnou někdo shodne.

Lexon
Go to Top of Page

Meddy
Moderator

sobota

5760 Posts

Posted - 01/04/2008 :  23:14:53  Show Profile Send Meddy a Private Message  Reply with Quote
Pokud to dobre chapu tak se tvuj pohled na Lotro sklada z toho ze bez ceskych titulku nedas ani ranu, zjistit si kde vlastne jsi a proc tam jsi te nebavi neb Tolkien napsal mitopisne nazvy v originale anglicky bez ohledu na cesky preklad vznikly zhruba o 50 let pozdeji, cist anglicky text taky neba, existenci pribehu pripoustis byt pravdepodobne teoretickou pac ho nectes a hlavne ses vnem nikam moc daleko nedostal. Nicmene grafika se ti libi. Priznavam ze je to velmi zajimavy pohled na cely projekt

STS Chvojkovice-Brod
Go to Top of Page

Trimanius
Moderator

6302 Posts

Posted - 02/04/2008 :  00:11:00  Show Profile  Send Trimanius an ICQ Message Send Trimanius a Private Message  Reply with Quote
Poslední dobou mne posty v Lotro sekci začínají docela rozplakávat. Jednu část by to bavilo, ale vůbec nerozumí, o čem to je, neví, co mají dělat, spousta věcí je tam debilních a spousta věcí převzatá z Wowka (btw Wowko není první onlinovka na světě, děti), většina stížností je podobná tomu, jako kdybych si koupil PC hru s fotbalem, a pak si stěžoval, že v něm nemůžu skákat po liáně a sbírat banány. Druhá část lidí pak skuhrá, jak nemůžou dělat questy a jak je děěěěsně složité najít někoho, aby je mohli dělat spolu, a že hra, ve které musíš alespoň pár questů (a dnes už je poměr solo/grp questů v Lotru podstatně rozdílný) dělat s někým v grupě, je hra debilní. Přátelé moji, uvědomte si, že zde mluvíme o ONLINOVCE ze světa Pána Prstenů. 90% vašich nářků jen ukazuje, že jste tak nějak úplně nepochopili, cože to hrajete. Neříkám, že hra musí sednout všem a rozhodně ani Lotro není hrou bez chyb, ale zkuste alespoň trošku zapřemýšlet než něco plácnete a buďte alespoň trošku soudní ve svých verdiktech. Psát o onlinovce, že je debilní, protože nemůžu hrát úplně všechno na solo a občas se musím s někým grupnout, případně že hra mi nic nedává, protože je v angličtině a já pak příběhu nerozumím ... ech ... je to skutečně chyba hry?

Human Guardian Markethia - leader kinshipu SeY (The Lord of the Rings Online na serveru Laurelin)

Edited by - Trimanius on 02/04/2008 00:12:03
Go to Top of Page

axtheb
Average Member

1543 Posts

Posted - 02/04/2008 :  00:19:07  Show Profile  Send axtheb an ICQ Message Send axtheb a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Trimanius
...nejaky moudra...

Mluvis mi z duse;)

Tolik her a tak malo casu... :)
Go to Top of Page

Lexon
New Member

Joker64

199 Posts

Posted - 02/04/2008 :  00:50:28  Show Profile Send Lexon a Private Message  Reply with Quote
Netvrdil jsem, že je LOTRO špatná hra. To určitě není. Psal jsem jen to proč ta hra není pro mě. Asi nejdůležitější a největší věcí na této hře je právě příběh a Tolkienův svět, ale to já prostě nedocením z důvodu jaký jsem popsal výše - angličtina. Umím se ve hře orientovat a kdyby mě bavila, bez větších problémů bych se dostával na max. levely a hrál bych ji třeba roky. Z mého pohledu jde ale jen o další MMORPG kde si v Q přečtu kam mám co odnést a kde to najdu. Hra mě zaujala jen grafikou a pár vychytávkami oproti WoW. Srovnávám to s WoW protože je to poslední onlineovka kterou jsem hrál/hraji delší čas (nikterak jediná, hraju tyhle hry už mnoho roků abych mohl porovnávat). Taky je možný, že už mě žádná jiná MMORPG nechytne tak jako kdysi WoW nebo dříve AC2, ale dost si slibuji právě od Conana a od kolizního PvP - to je alespoň něco opravdu nového a zajímavého. LOTRO je z mého pohledu jen další klon "standartních" onlineovek a má v sobě příliš málo, pro mně zajímavého, abych ji platil a trávil u ní čas. Nikoho nepřesvědčuju ať ji nehraje. Jen se tu založil topic jestli do toho jít nebo ne, tak já říkám že pro mě platí ne. Kdybych uměl perfektně anglicky, tak vím, že LOTRO bych už asi rok hrál nonstop.

Lexon
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 02/04/2008 :  09:38:37  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
Musím říci, že když jsem poprvé LOTRO zkusil ještě před vydáním, tak jsem měl názory zhruba tyto: Engine z DDO mírně upravenej, zvláštní, divnej interface, nejde si to upravit, klasické questy, chaotické boje - hrát to určitě nebudu.
Pak to vyšlo a já jsem si řekl - sakra proč vlastně hraju hry. Musí se každá hra hrát stylem jako ty předchozí, kdy kouknu na ability, vymyslím char, naleveluju, hotovo? Bez ohledu na prostředí? Všechny questy odklikám, zadám název do Google a jedu podle seznamu.
A vzpoměl jsem si na doby dávno minulé, kdy jsme ještě před rokem 1989 seděli se spolužáky ze střední školy u Dračího doupěte, hráli skutečně za postavy, vymýšleli zápletky a fakt dobře se bavili.
Pak jsem si také vzpoměl, kdy jsem četl poprvé Pána prstenů v češtině a jeho třetí díl v originále, protože neexistoval český překlad. Kterak jsem to celé prožíval.
řekl jsem si, že dám LOTRO ještě jednu šanci, ale že to budu hrát trochu stylem, jako papírové hry. Udělal jsem postavičku nikoliv podle nejvhodnějších statů, ale podle toho, co se mi líbilo bez toho, aniž bych studoval nejlepší kombinace. Udělal jsem si vzhled podle sebe a vyrazil. Každý questík jsem poctivě četl, nikde na internetu nic nehledal a snažil si to opravdu užívat. Sice jsem nehrál až tak RP, kdy bych vymýšlel příběhy i mimo hru, ale užíval jsem si pomalé hraní. Tak nějak postupem času vykrystalizovala i guilda, kdy jí založili lidé, kteří měli také chuť si odpočinout od klasického levelování a užívat si prostředí s příběhem. No výsledkem je, že hraju již rok, máme rozrůstající se guildu stejně hrajících lidí a snažíme se to tak udržet.
Neříkám, že v budoucnu budu hrát další hry tímto stylem, jen prostě LOTRO jsem zkusil oddechově a můžu říci, že jsem dobře udělal.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Meddy
Moderator

sobota

5760 Posts

Posted - 02/04/2008 :  09:57:42  Show Profile Send Meddy a Private Message  Reply with Quote
Musim rict ze Khostriho postavicka je skutecne mimoradna zalezitost :)

STS Chvojkovice-Brod
Go to Top of Page

Sneckie
Moderator

Minstrel icon

3557 Posts

Posted - 02/04/2008 :  10:22:14  Show Profile  Send Sneckie an ICQ Message Send Sneckie a Private Message  Reply with Quote
Me taky Lotro zezactku moc nevzalo, ale rikal jsem si ze za tu kratkou chvilku, kdy jsem zkousel trial, se prd dozvim. Koupil jsem si originalku a postupem casu musim rict, ze me hra dost dobre chytla. Mozna je to tim, ze od Tolkiena mam preceteno vsechno a miluju jeho tvorbu, mozna mam stesti, ze jsem se dostal do naprosto pohodove guildy. Proste jak rikal Khostri, je to pohodova hra, odreagovacka. Clovek se nemusi nikam hnat a rvat level a equip(aspon u nas v guilde). Hru si uzivame, dvakrat tydne se vsichni sejdeme a hrajeme spolecne, coz bohate staci. Nemam co bych Lotro vytknul a vsem vrele doporucuju pred zakoupeni hry zvazit, co vlastne od ni ocekavate. Z postu v tehle sekci si snad nejaky obrazek dokazete udelat.

Third Marshal Sneckie

Dwarf minstrel
[EN-RP] Laurelin
Go to Top of Page

Atronach
Moderator

casea

2069 Posts

Posted - 02/04/2008 :  10:51:49  Show Profile Send Atronach a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Khostri
Neříkám, že v budoucnu budu hrát další hry tímto stylem, jen prostě LOTRO jsem zkusil oddechově a můžu říci, že jsem dobře udělal.

Rekl bych, ze tenhle pristup by byl idealni pro DDO, ktere uz bohuzel ted nikdo nehraje

WOW: Kasicka, Druid, [Ceska Legie]. Moonglade
TESO: Kasicka, Templar, [Ceska Legie, MdK], EU
Rift: Kasicka, Cleric, [Ceska legie], Gelidra
EQ2: Kasicka, Inquizitor, [Ceska legie], Splitpaw
AoC: Casea, Necro, [Legie], Dagon
Lotro: Casea, Minstrel, [Myth], Snow
Vanguard [R.I.P.]: Attronach, High Elf Psionist, [MdK]

Go to Top of Page

Rashaverak
Senior Member

3722 Posts

Posted - 02/04/2008 :  10:53:26  Show Profile  Send Rashaverak an ICQ Message Send Rashaverak a Private Message  Reply with Quote
ad khostri: zni to hezky a docela ti i zavidim ze jsi to vydrzel ja to podobne parkrat zkousel a nakonec me vzdy ta myslenka na dalsi level a novy equip zaujala natolik ze jsem od toho upustil jen abych uz uz mel ty novy veci :)

i kdyz dalo by se rict ze ted tak nejak podobne hraju uo na osi, prochazim stare lokace kouzlim si demony semtam si neco tamnu, zajdu do dungu, nekdy do dolu vykopat nejaky material proste pohodka.

lastfm

Edited by - Rashaverak on 02/04/2008 10:55:35
Go to Top of Page

Lexon
New Member

Joker64

199 Posts

Posted - 02/04/2008 :  12:02:32  Show Profile Send Lexon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rashaverak

ad khostri: zni to hezky a docela ti i zavidim ze jsi to vydrzel ja to podobne parkrat zkousel a nakonec me vzdy ta myslenka na dalsi level a novy equip zaujala natolik ze jsem od toho upustil jen abych uz uz mel ty novy veci :)
...

Tak nějak. Já si pamatuju když jsem kdysi dávno na Amize600 dostal pod ruku svou první RPG hru Amberstar - na takové zážitky se nezapomíná. Nadchla mě natolik, že jsem ji procházel pomalinku se slovníkem a bločkem po ruce a překládal jsem si to celé. To jsem anglicky uměl tak akorát Load/Save/Quit :-) Chci tím říct, že mě to neskutečně v té době bavilo a díky tomu jsem se zlepšoval v angličtině, ale člověk stárne (dospívá) a zpohodlní a proto už se mi toto nechce absolvovat u LOTRO a bez toho, aby člověk pochopil děj a mohl se do hry ponořit se LOTRO moc dobře hrát nedá, stává se z něj potom jen dašlí grindovačka podle standartní šablony MMORPG.

Lexon
Go to Top of Page

Meddy
Moderator

sobota

5760 Posts

Posted - 02/04/2008 :  12:09:04  Show Profile Send Meddy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Atronach

quote:

Rekl bych, ze tenhle pristup by byl idealni pro DDO, ktere uz bohuzel ted nikdo nehraje

To je tezky ja ho hral relativne brzo zezacatku vsechno jem prosel vsude jsem byl a pak uz jsem se nepremluvil znovu do toho jit kvuli novemu contentu.

STS Chvojkovice-Brod
Go to Top of Page

Rasta
New Member

350 Posts

Posted - 02/04/2008 :  12:16:22  Show Profile Send Rasta a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Meddy

quote:
Originally posted by Atronach

quote:

vsechno jem prosel vsude jsem byl

Tak tohle o tobe uz davno vime Meddy

Rasta,main char EaB,SWG,WoW,EVE,LOTRO

Go to Top of Page

Meddy
Moderator

sobota

5760 Posts

Posted - 02/04/2008 :  12:38:46  Show Profile Send Meddy a Private Message  Reply with Quote
Lol ted to po sobe ctu a neverim vlastnim ocim kua to sem si zase nabeh na vidle

STS Chvojkovice-Brod
Go to Top of Page

lozes
New Member

143 Posts

Posted - 02/04/2008 :  13:21:16  Show Profile Send lozes a Private Message  Reply with Quote
musim rict, ze lotro je moc prijemne...uchvacuje mne krasa krajiny, kterou se mi zatim v ramci 14 lvlu podarilo projit. Treba predevcirem mi kamos psal, ze co delam, ze jsem za 3 hodiny neudelal ani lvl a ja na to, ze se prochazim krajem a jen tak ctu komentiky co npc davaji, kdyz prochazim a pokousim se litat jako postak, dorucovatel kolacku a vajec a proste jen tak stoupnu nekam do zakouti reky a delam si screeny. Z hlediska herniho uz nemaji online gamesy co nabidnout...vzdy to bude o levelu,xpech,equipu...ale herni prozitek. Ten u mne teda u lotro zatim vede. Ale je fakt, ze jsem toho moc neprosel..RS,UO,Ragnarok,WOW a tedka lotro

mozna jsem mel hrani znechucene czechthulem, ale i na lotro, kdyz se pustim jen tak do pokecu s nekym a to se vetsinou dostanu do debaty nad krasama krajiny, tak mi kazdy rika: jen pockej az uvidis hurku nebo tamto a ono. Zadne nasirani nad lidma kolem sebe....

Jako clovek, ktery si tolkiena precetl asi 6x a obsolvoval nekolik maratonu filmu. Vylozene to pribehove dokaze pohltit. Tesim se jen jak mi zitra dorazi nova grafika a vsechno zapnu naplno a snad to bude jeste prijemnejsi.

- lozka(Unimpressed) - rune priest r25/rr23
- orhori(Unimpressed) - ironbreaker r31/rr26
- Heldo(Unimpressed) - bright wizard r26/r25
Go to Top of Page

Meddy
Moderator

sobota

5760 Posts

Posted - 02/04/2008 :  13:33:28  Show Profile Send Meddy a Private Message  Reply with Quote
Hahaaaa tak tos trefil spravny kinship :)) A neboj kochani jeste prijde a bude ho hodne.

Sam za sebe musim rict ze asi nejsilenjsi zazitek z cele hry mam z pohrbu padlych v Evendimu. Pohled z horskeho uboci na jezero za kterym zapada slunce vsechno zbarvene do ruda a k tomu pohnuty pribeh. Vic neprozradim abych ti to nezkazil.

STS Chvojkovice-Brod
Go to Top of Page

Drizzt DoUrden
Average Member

1591 Posts

Posted - 02/04/2008 :  14:06:28  Show Profile Send Drizzt DoUrden a Private Message  Reply with Quote
Krajina je úžasná (počkej v Evendimu), questy také, lapal jsem po dechu, když jsem včera asistoval při questu The broken sword (hádej jaký) - to jsem nečekal, úžasný zážitek pro fandu knížek (a quest který předcházel byl také úžasný, Tomb of Elendil).
Go to Top of Page

Lapcis
Junior Member

728 Posts

Posted - 02/04/2008 :  19:30:00  Show Profile  Send Lapcis an ICQ Message Send Lapcis a Private Message  Reply with Quote
Jojo co se týká atmosféry prostředí není co vytknout.Od doby co jsem hrál Alien Vs Predátor 1 se mi nestalo,že bych se u hry bál.Ale když jsem vlezl do Old forrestu,tak jsem tam vydržel poprvé asi 2 minuty a musel jsem ven

Mlácení do popelnice, uvnitř které je zavřená opice se žaludečními problémy - to je grind? :)

Edited by - Lapcis on 02/04/2008 19:30:43
Go to Top of Page

Meddy
Moderator

sobota

5760 Posts

Posted - 02/04/2008 :  19:45:32  Show Profile Send Meddy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lapcis

Jojo co se týká atmosféry prostředí není co vytknout.Od doby co jsem hrál Alien Vs Predátor 1 se mi nestalo,že bych se u hry bál.Ale když jsem vlezl do Old forrestu,tak jsem tam vydržel poprvé asi 2 minuty a musel jsem ven

K nejblizsimu stanku pro mapu?

STS Chvojkovice-Brod
Go to Top of Page

Azkaban
Moderator

1990 Posts

Posted - 02/04/2008 :  20:03:24  Show Profile  Send Azkaban an ICQ Message Send Azkaban a Private Message  Reply with Quote
Hobiti se bojí v lese to je jasný .)
Go to Top of Page

Rashaverak
Senior Member

3722 Posts

Posted - 03/04/2008 :  09:03:29  Show Profile  Send Rashaverak an ICQ Message Send Rashaverak a Private Message  Reply with Quote
no tak jsem si to zkusil schvalne jsem cetl ty quest rozhovory a nechapu jak to muze nekdo vydrzet :) kdyby byly aspon zajimave a logicke ale prinest boruvky aby vezen ve vezeni dostal kolac a promluvil to je ehm. Spravne to ma byt jdi do vezeni a pohroz mu ze mu urezes koule kdyz nepromluvi. Proste chapu ze obcas nejaky ten quest je zajimavy ale procitat se tou tunou bordelu ktere se jeste v 90% porad opakuje dokola, jak te to muze bavit ? :)

lastfm
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 03/04/2008 :  09:26:32  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
no ono to máš jako s knihou - také to graduje. Vem si, jak začínal Pán prstenů - Kraj, blbiny, oslava, atd. Takže tady také na začátku řešíš blbosti - koláče, zkažené koláče, sběr plodů, dřeva a já nevím čeho ještě. Postupně začneš řešit bandity, orky, Old Forest, Mohylové vrchy a nemrtvé a tak podobně. Narazíš na nazgůla a dokonce ho budeš zahánět.

Něříkám, že čtu úplně všechno na 100 procent a někdy si také říkám "Tak co dědku, co budeš chtít teď, tos mi nemohl říct všechno najednou?"
Ale pak zas přijde quest, kde prostě nepřítel psychicky zničil elfy, kdy vidíš třeba v questu flashbaky dávno minulé doby, jakoby ozvěnu míst, kudy jdeš a vidíš, ja beznadějně postavy z příběhu spějí ke svému konci.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Pertha
Moderator

7950 Posts

Posted - 03/04/2008 :  09:29:01  Show Profile  Send Pertha an ICQ Message Send Pertha a Private Message  Reply with Quote
ono to mas navic s kazdou rasou jiny hobiti hledaj boruvky ja zas jako elf resil pomerne zajimavy pribehy v pris6tavech kde se elfi rozhoduji jestli odplout nebo zustat atd.

Yours, Scissors.
Go to Top of Page

Azkaban
Moderator

1990 Posts

Posted - 03/04/2008 :  10:07:57  Show Profile  Send Azkaban an ICQ Message Send Azkaban a Private Message  Reply with Quote
No já bych všem, co tu hru hrajou, doporučil si tu knížku přečíst nebo jestli chcete tak vám pokud si to nevygooglujete :) poskytnul odkaz kde stáhnout 1, 2 a 3jku čtenou slovo od slova. Je toho asi 60 hodin. Hobita mám zdramatizovaného. Ten má asi 4 nebo 5 hodinek. Uvidíte, že se vám ta hra bude mnohem více líbit a bez nějakého vysvětlování si odvodíte názvy. (pište po 18:00 do té doby jsem v práci)

Jen pro znalce Tolkinena. Co je to za oblast ten Mohylový vrch? Kde se tam vzal? To si z knížek nepamatuji a Silmarion jsem nečetl.

Questy: Občas to stojí za to, když ti to NPC dá ukol ty deš přes půl mapy tam něco zabiješ. Vrátíš se a deš přes další půl mapy. :) Mě spíš štve ta rychlost respownu mobu. Včera sme s partou něco čistili a dostávali se k nějakému Entovi. No a na zpět sme zase čistili.. no a to jak mě furt někdo sundavá s koně.. už radši chodím pěšky :D

Edit: pravopis :(

Edited by - Azkaban on 03/04/2008 10:09:20
Go to Top of Page

celdric
Average Member

1613 Posts

Posted - 03/04/2008 :  10:30:25  Show Profile  Send celdric an ICQ Message Send celdric a Private Message  Reply with Quote
mohylovy vrch jestli se nepletu je to misto za navstevou hospody, kde se daji do kupy s aragornem, rozpali ohen a prepadnou je nazghulove a porani froda... sakra ted si nejsem jistej jeslti jsem nahodou nedomotal vic veci na jedno misto...

kazdopadne jestli se nepletu tak ve filmu jim tam aragorn rozdava mece

ale jinak pisu si...jestli budes hrat trial lotra, cti si questy! :-D

no mmo
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 03/04/2008 :  10:40:53  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
Ne. Mohylový vrch je těsně po návštěvě Toma Bombadila, kdy použijí dárek od Zlatěnky.
Zranění Froda je až na Větrově :)

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

xMANx
New Member

262 Posts

Posted - 03/04/2008 :  10:44:55  Show Profile Send xMANx a Private Message  Reply with Quote
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fellowship_of_the_Ring#Chapters

VII - In the House of Tom Bombadil - The hobbits are invited to Tom's house and meet his "pretty lady," Goldberry. Tom gives them food and lodging and tells them stories about nature and history. Interestingly, Tom is not affected by the One Ring; it can neither make him invisible, nor hide Frodo from him. Tom tells the hobbits how to safely travel the Barrow-downs without running afoul of the evil wights who haunt them.
VIII - Fog on the Barrow-downs - Travelling through the Barrow-downs, the hobbits are captured by a Barrow-wight, then rescued (again) by Tom Bombadil. The hobbits are given special weapons from the barrow: enchanted daggers of the Men of Westernesse that were forged to fight Sauron and his minions, including the Witch-king of Angmar.
Go to Top of Page

Almych
Average Member

To jsem ja

1691 Posts

Posted - 03/04/2008 :  10:51:48  Show Profile  Send Almych an ICQ Message Send Almych a Private Message  Reply with Quote
Neni to vrch, ale Mohylove vrchy. Je to jeste pred Hurkou. Ve hre je te Barrow downs. Kdyz se podivate na mapu, tak vidite, ze lezi mezi Old forest a Bree. http://mehq.net/dynmap/index.php?lang=en

Jestli si dobre vzpominam, tak tam duchove capli froda a zavreli ho do jedne mohyly. Lezel tam na nejakem katafalku, kdyz zbytek tech darebaku vyhrabal.

Edit: aha, tak je vyhrabal darebak Bombadil. Na to, ze jsem to cetl tak pred 10 leti jsem to trefil celkem slusne.

Edited by - Almych on 03/04/2008 10:54:04
Go to Top of Page

celdric
Average Member

1613 Posts

Posted - 03/04/2008 :  11:59:38  Show Profile  Send celdric an ICQ Message Send celdric a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne. Mohylový vrch je těsně po návštěvě Toma Bombadila, kdy použijí dárek od Zlatěnky.
Zranění Froda je až na Větrově :)

ja to tusil ze jsem to domotal...nejak mi to nesedelo...napred mi naskocil tom bombadil...ale pak jsem si nejak tak rikal ze asi ne a ono jo :-D

no mmo
Go to Top of Page

Sneckie
Moderator

Minstrel icon

3557 Posts

Posted - 03/04/2008 :  12:23:47  Show Profile  Send Sneckie an ICQ Message Send Sneckie a Private Message  Reply with Quote
Poctete si v praci

quote:
Originally posted by J.R.R.Tolkien
Jeli velice pomalu. Aby se nerozdělili a nezabloudilí různými směry, postupovali v řadě s Frodem v čele, Sam za ním, po něm Pipin a pak Smíšek. Zdálo se, že údolí nemá konce. Najednou Frodo spatřil nadějné znamení. Po obou stranách vpředu začala v mlze vyvstávat temnota; a hádal, že se konečně blíží k průrvě mezi kopci, severní bráně Mohylových vrchů. Jestliže jí projedou, jsou volní.
"Honem za mnou!" zavolal přes rameno a pospíšil kupředu. Jeho naděje se však rychle změnila ve zmatek a obavu. Temné skvrny temněly, ale scvrkávaly se; a náhle před sebou spatřil hrozivé čnít dva obrovské stojící kameny, lehce nachýlené k sobě jako neúplný rám dveří. Nevzpomínal si, že by byl v údolí viděl něco takového, když se dopoledne díval z kopce. Projel mezi nimi, než si to stačil uvědomit: a vtom jako když kolem něho padne tma. Jeho poník se vzepjal a zafrkal a Frodo spadl. Když se ohlédl, viděl, že je sám. Ostatní ho nenásledovali.
"Same!" zvolal. "Pípine! Smíšku! Pojeďte! Proč se mě nedržíte?"
Žádná odpověď. Zmocnil se ho strach, a tak proběhl zpátky kolem kamenů a divoce křičel: "Same! Same! Smíšku! Pipine!" Poník skočil do mlhy a zmizel. Frodo měl dojem, že někde opodál slyší křik: "Hej, Frodo! Hej!" Bylo to dál na východ, vlevo od něho, když stál pod velikými kameny a napínal zrak do tmy. Vrhl se po směru výkřiku a zjistil, že stoupá do příkrého vrchu.
Drápal se nahoru a volal znovu, zběsileji a zběsileji; ale chvíli neslyšel žádnou odpověď. Potom jako by zazněla slabě, daleko vpředu a vysoko nad ním: "Frodo! Hej!" přicházely tenké hlásky z mlhy; a pak výkřik, který zněl jako opakované "Pomoc! Pomoc!", než skončil posledním "Pomoc!" jež se změnilo v náhle přeťaté zakvílení. Klopýtal za křikem, jak nejrychleji mohl; světlo však již zmizelo a kolem něho se zavřela přilnavá noc, takže si nemohl být jistý směrem. Zdálo se mu, že stále šplhá nahoru.
Jen změna úrovně půdy pod nohama mu napověděla, že je konečně na vrcholu hřebene či kopce. Byl unavený, zpocený, a přece zkřehlý. Byla úplná tma.
"Kde jste?" vykřikl ztrápeně.
Žádná odpověď. Stál a naslouchal. Náhle si uvědomil, že se silně ochlazuje a že tady nahoře začíná vát ledový vítr. Počasí se měnilo. Mlha teď kolem něho letěla v cárech a chuchvalcích. Od úst se mu kouřilo a tma byla méně blízká a hustá. Vzhlédl a s údivem zjistil, že se mezi pruhy chvátajících mraků a mlhy v nadhlavníku objevují mdlé hvězdy. Vítr začal svištět v trávě.
Náhle se mu zdálo, že slyší zdušený výkřik, a zamířil k němu; zatímco šel, mlha se svinula a rozhalila a ukázalo se hvězdné nebe. Rychlým pohledem zjistil, že stojí tváří k jihu na oblém vršku, na který musel vylézt od severu. Z východu vál lezavý vítr. Napravo, proti hvězdám na západě, se hrbil sytě černý obrys. Stála tam veliká mohyla.
"Kde jste?" vykřikl znovu, rozhněvaný a polekaný.
"Tady!" řekl hluboký studený hlas, který se zdál vycházet ze země. "Čekám na tebe!"
"Ne!" řekl Frodo, ale neutíkal. Kolena mu podklesla a padl na zem. Nedělo se nic a neozval se ani zvuk. Roztřeseně vzhlédl, právě včas, aby spatřil vysokou temnou postavu jako stín proti hvězdám. Skláněla se nad ním. Měl dojem očí, velice studených, ač prosvícených bledým světlem, jež jako by přicházelo z veliké dálky. Pak ho uchopila ruka silnější a studenější než železo. Ledový dotek mu zmrazil kosti a víc si nepamatoval.

Když zase přišel k sobě, chviličku si nevybavoval nic než pocit děsu. Pak náhle pochopil, že je uvězněn, beznadějně polapen; je v mohyle. Dostal ho Mohylový duch a zřejmě už je pod nějakým z jeho strašných kouzel, o nichž pohádky vyprávěly jen šeptem. Neodvažoval se pohnout, ale zůstal, jak byl položen: na zádech, na studeném kamení, s rukama na prsou.
Ačkoli byl jeho strach tak veliký, že se zdál být součástí temnoty, jež ho obklopovala, zjistil, že přemítá o Bilbovi Pytlíkovi a o tom, co mu vyprávěl, když se spolu toulali po stezičkách Kraje, a jak mluvili o cestách a o dobrodružství. I v srdcí toho nejtlustšího a nejbázlivějšího hobita se skrývá semínko odvahy (často, pravda, hluboko) a čeká na nějaké konečné a zoufalé nebezpečí, aby vzklíčilo. Frodo nebyl ani moc tlustý, ani moc bázlivý; ve skutečnosti, třebaže o tom nevěděl, ho Bilbo (a také Gandalf) pokládal za nejlepšího hobita v celém Kraji. Pomyslel si, že dospěl ke konci svého dobrodružství, a k strašlivému konci, ale ta myšlenka ho posílila. Cítil, jak se napíná, jako před posledním skokem; už si nepřipadal hadrový jako bezmocná kořist.
Zatímco ležel, přemýšlel a sbíral se, všiml si najednou, že tma zvolna ustupuje: kolem něho rostlo bledé, zelenkavé světlo. Nejdřív mu neodhalilo, na jakém místě se octl, protože se zdálo vycházet z něho samotného a z podlahy vedle něho a nedosáhlo ještě stropu ani stěn. Otočil se, a tam ve studeném svitu spatřil, že vedle něho leží Sam, Pipin a Smíšek. Leželi na zádech, tváře měli smrtelně bledé a byli oblečeni v bílém. Kolem nich ležely spousty drahocenností, možná zlatých, ačkoli v tom světle vypadaly studeně a nesličně. Na hlavách měli obroučky, kolem pasu zlaté řetězy a na prstech mnoho prstenů. Po boku jim ležely meče a u nohou štíty. Přes hrdla jim však ležel jeden dlouhý tasený meč.

Náhle počala píseň: studený šepot, jenž stoupal a klesal. Hlas se zdál daleký a nesmírně bezútěšný, chvílemi vysoký a tenký, chvílemi jako ston z hloubi země. Z beztvarého proudu smutných, leč strašlivých zvuků chvílemi vynikaly řady slov: ponurých, tvrdých, studených slov, bezcílných a ubohých. Noc haněla jitro, o něž byla připravena, a chlad proklínal teplo, po němž hladověl. Froda mrazilo až do morku kostí. Po chvíli začala být píseň zřetelnější; a s děsem v srdci si uvědomil, že se proměnila v zaklínání:

Chladni, ruko, srdce, kosti,
v chladném spánku do věčnosti,
na kamenném chladném loži,
dokud slunce nedohoří.
Černý vítr hvězdy svane,
na zlatě spát nepřestaneš,
až temný pán pokyne
a zem s mořem zahyne.

Za hlavou uslyšel skřípavý a škrábavý zvuk. Zvedl se na jednom lokti a v bledém svitu spatřil, že jsou v jakési chodbě, která za nimi zahýbá. Zpoza rohu tápala dlouhá ruka, kráčela po prstech k Samovi, který ležel nejblíž, a k jílci meče, jenž na něm spočíval.
Frodo měl nejprve pocit, že ho zaklínadlo opravdu proměnilo v kámen. Pak se ho zmocnila zběsilá myšlenka na útěk. Ptal se, zda by ho Mohylový duch napadl, kdyby si nasadil Prsten, a zda by našel cestu ven. Představil si, jak svobodně běží trávou, trápí se pro Smíška a Sama a Pipina, ale sám je volný a živý. Gandalf by uznal, že se nedalo dělat nic jiného.
Ale odvaha, která se v něm probudila, byla už silná: nemohl opustit přátele tak snadno. Zakolísal, zašátral v kapse a pak znovu bojoval sám se sebou; zatím ruka přilezla blíž. Náhle se v něm zrodilo pevné odhodlání; chytil krátký meč, který ležel vedle něho, a vkleče se naklonil nad těly svých druhů. Vší silou ťal po lezoucí ruce v zápěstí, a ruka upadla; v tom okamžiku se však meč rozštípl až k jílci. Ozval se výkřik a světlo zmizelo. Ve tmě cosi zlobně zavrčelo.
Frodo padl na Smíška a Smíškova tvář byla na dotek studená. Náhle se mu kdesi vzadu v mysli vynořila vzpomínka na dům pod horou a na Tomův zpěv, jež se s příchodem mlhy vytratila. Vzpomněl na rýmovačku, kterou je Tom učil. Zoufalým hláskem začal: "Hej, Tome Bombadile!" a s tím jménem jako by jeho hlas zesílil; zazněl plně a životně a temná komora se rozezněla ozvěnou jako při zvuku polnice a bubnu.

Hej, Tome Bombadile, Bombadile, hej hou!
Zaklínám tě vodou, lesem, rákosem i vrbou,
při ohni a při měsíci, slyš a dej se vidět!
Přijď, Tome Bombadile, protože jsme v bídě!

Rázem nastalo hluboké ticho, v němž Frodo slyšel údery vlastního srdce. Po dlouhém, pomalém mžiku zaslechl zřetelně, ale vzdáleně, jako by hlas přicházel skrze hlínu nebo tlustou zeď, odpovídající zpěv:

Náš starý Tom Bombadil je veselá kopa,
kabátek má šmolkový, k tomu žlutá bota.
Toma nikdo nedostane, protože je pánem,
jeho krok je rychlejší, jeho píseň vládne!

Ozval se hlasitý hřmot, jako když se řítí a padají kameny, a náhle začalo dovnitř proudit světlo, skutečné světlo, jasné světlo dne. Na konci komory se Frodovi u nohou utvořil nízký otvor podobný dveřím; a v něm se objevila Tomova hlava (i s kloboukem a s pírkem), rudě orámovaná vycházejícím sluncem. Světlo dopadlo na podlahu a na tváře tří hobitů ležících po Frodově boku. Nehýbali se, ale neměli už chorobnou barvu. Vypadali teď, jako by jen hluboce spali.
Tom se shýbl, sundal klobouk a vstoupil do temné komory se zpěvem.

Táhni pryč, ty starý Duchu! Zmiz ve světle denním!
Svraskni jako chladná mlha, jako vítr zavyj,
táhni do neplodných zemí přes hory a doly!
Víckrát se sem nevracej. Mohylu nech prázdnou.
Ztracen buď a zapomenut, temnější než temno,
tam, kde brány zavřeny jsou do nápravy světa.

Při těchto slovech se ozval výkřik a vnitřní část komory se s rachotem zřítila. Pak bylo slyšet dlouhý, táhlý kvil vytrácející se do nepředstavitelné dálky; a potom ticho.
"Pojď, příteli Frodo!" řekl Tom. "Pojďme ven na čistou trávu. Musíš mi je pomoci vynést."
Spolu vynesli Smíška, Pipina i Sama. Když Frodo naposled opouštěl mohylu, zdálo se mu, že vidí uťatou ruku, jak se ještě kroutí jako raněný pavouk v hromádce spadané hlíny.
Tom odešel zase dovnitř a bylo slyšet veliké bouchání a dupot. Když se vynořil, měl plnou náruč pokladů: věci ze zlata, stříbra, mědi a bronzu, spoustu korálů a řetězů a ozdob s drahokamy. Vylezl na zelenou mohylu a všechny tam rozložil na slunci.
Stál, klobouk v ruce a vítr ve vlasech, a shlížel na tři hobity, kteří leželi na zádech v trávě na západ od pahrbku. Zvedl pravici a pravil jasným velitelským hlasem:

Vzbuďte se, mí zlatí kluci, vstávej každý, vstávej!
Ať zas proudí horká krev! Padl chladný kámen;
temné dveře dokořán, mrtvá ruka puká.
Noc za nocí odlétla, za branou jsou luka!

K Frodově veliké radosti se hobiti pohnuli, protáhli paže, protřeli si oči a rázem vyskočili. Hleděli v úžasu nejdřív na Froda a pak na Toma, který v celé velikosti stál na mohyle nad nimi; a pak na sebe v tenkých bílých hadřících, s korunami a pásy z bledého zlata a cinkajícími ozdobami.
"Co se to jen stalo?" začal Smíšek a hmatal po zlaté čelence, která mu spadla přes jedno oko. Pak zmlkl, tváří mu přeletěl stín, a zavřel oči. "Ovšem, už si vzpomínám," řekl. "V noci na nás přišli muži z Carn Dum a my byli poraženi. Ach! To kopí v mém srdci!" Chytil se za prsa. "Ne! Ne!" řekl a otevřel oči. "Co to říkám? Snil jsem. Kdes byl, Frodo?"
"Myslel jsem, že jsem ztracen," řekl Frodo, "ale nechci o tom mluvit. Mysleme na to, co máme dělat teď. Pojeďme dál!"
"Takhle vystrojení, pane?" řekl Sam. "Kde mám šaty?" Hodil čelenku, pás a prsteny do trávy a bezradně se rozhlížel, jako by čekal, že někde poblíž najde ležet svůj plášť, kabátec, kalhoty a jiné součásti hobitího oblečení.
"Svoje šaty už nenajdete," řekl Tom, seskočil z mohyly a se smíchem je ve sluneční záři obtančil. Zdálo by se, že se nic nebezpečného a hrozného nestalo; a vskutku, hrůza v srdcích jim bledla, když na něho hleděli a viděli veselé ohníčky v jeho očích.
"Co tím myslíte?" zeptal se Pipin a díval se na něho napůl zmateně, napůl pobaveně. "Proč ne?"
Tom však potřásl hlavou. "Našli jste sami sebe, vynořili jste se z hluboké vody. Nelitujte šatů, když jste ušli utonutí. Buďte rádi, mí veselí přátelé, a nechte sluníčko, ať vám rozehřeje srdce i údy! Shoďte ty staré hadry! Proběhněte se po trávě nazí a Tom půjde na lov!"

Third Marshal Sneckie

Dwarf minstrel
[EN-RP] Laurelin
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
Diskuzní klub hráčů online her © © 2000 CzechHeroes Go To Top Of Page