Author |
Topic  |
|
rrajnoha
Starting Member
1 Posts |
Posted - 11/03/2004 : 13:26:34
|
Dobrý den.
Chtěl bych si zřídit domácí WI-FI s cca 2-5PC. Stěžejním prvkem je pro mě výběr WIFI směrovače(routeru). Níže je popsána moje situace a případné požadavky.
Stávající typologie sítě : 1. Mikrovlnný spoj na internet 2. RadioModem 3. Síť tvořena 2xHUB 10/100Mb ve které je cca 15 uživatelů, z nichž cca 5 uživatelů má přidělenu veřejnou statickou IP adresu (212….) pro přístup k internetu. Ostatní mají privátní adresy (198..)
Nově zamýšlená typologie sítě : 1. Bod 1-3 ze stávající typologie zůstane 2. Místo "mého" připojení k HUB přijde WIFI Směrovač(Router), který navenek bude mít moji veřejnou IP adresu pro připojení na internet a dále bude domácí síť pro 2-5PC s privátními adresami (198..)
Moje požadavky na WIFI Směrovač(Router) : 1. podpora NAT 2. integrace firewall s technologií SPI (stav rozlišující prohlídky paketů) 3. možnost vypnout DHCP s možností přidělení pevné IP adresy klientovi 4. možnost vypnout nebo změnit možnost SNMP ovládání 5. standardní ssid : možnost změny výchozího identifikátory SSID 6. broadcasting ssid : možnost vypnutí všesměrového vysílání SSID 7. možnost změny správcovského hesla směrovače 8. podpora šifrování WEP 9. možnost dynamické změny WEP 10. možnost použítí přístupového listu (MAC) 11. podpora ověřování s použitím protokolu 802.1x s možností nastavit frekvencí opětovného ověřování klienta. 12. možnost používání přístupu VPN
Prozatím jsem si vybral tyto směrovače. 1. ASUS WL-500G ROUTER/AP/SWITCH 54 MB/S 2. D-Link DI-624 Wireless Router 3. 3Com® OfficeConnect® Wireless 11g Cable/DSL Gateway 4. Buffalo WBR-G54 5. Linksys WRT54G 6. Linksys WRT54AG
Chtěl bych si nechat poradit od zkušenějších. Děkuji
|
RR |
|
| |
Thor
Junior Guardsman

335 Posts |
Posted - 12/03/2004 : 12:15:11
|
Jak muze v dnesni dobe nekdo pouzivat HUB ??
Dlinky sou hodne citlivi oproti konkurenci ale jejich firmware vecinou stoji zahovno (chce to snima trochu laborovat apk to bejva OK). Taky ktomu dodavaj slabi zdroje, staci mensi vykyv napeti a kousne se. |
Tank_Chief Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhy parchanty, aby padli za tu svou
|
 |
|
Khostri
prudič

2210 Posts |
Posted - 15/03/2004 : 10:40:59
|
Mám doma 2x Asus 500G. Sice ho používám jako APčko a klient, ale jinak bych řekl, podle toho, co jsem v něm studoval, že umí všechno. Ohledně firewallu se SPi si nejsem jist. Pokud jsem dobře pochopil, chceš ten router připojit pomocí WAN portu ethernetem do HUBu a doma k němu přistupovat bezdrátově. WEP šifrování umí i s dynamickou změnou klíče dle zadaného intervalu (bacha ale na protikus - tzn. na wifi síťovky. Například s Buffalo PCI WifI kartou se nám WEP nepodařilo zapnout. Musí se na Asusu nastavit bez šifrování, nebo kombinace, aby se buffalo připojilo. a to i když má stejné klíče, i když se vypne rotace klíče, atp. Prostě to nejede. DHCP vypnout jde, SSID umí nastavit i potlačit. Umí 13 kanálů pro přenos. Přístup podle MAC umí, 802.1x umí. VPN nevím. (tuším, že ano).
Neumí klient mod (bacha na to - např. u joyce uvádějí, že ho umí). Ono se na protější APčko připojí jako klient, ale jedná se v podstatě o WDS připojení. Normálně to nevadí, jen pozor na to, že v případě, kdy se připojuješ na něj bezdrátovými klienty a dál bys ho měl spojen bezdrátem s jiným APčkem, tak rychlost z principu WDS klesá na 1/3 normálu. (packet jde 3x do vzduchu)
Asus má ještě výhodu, že jedna ze dvou antén se dá odšroubovat a nahradit externí a nejlepší je, že má RF konektor (takže žádná vymyšlenost typu MC Lucent, kdy je potřeba drahý Pigtail - prostě vezmeš klasický televizní koax, vezmeš klasický šroubovací konektor a zapojíš.). Pokud nemáš vzdálenost koaxem daleko, tak klasický TV koax stačí. Pokud chceš o něco menší útlum bez investic, tak vezmeš starý použitý kabel ze staré sítě (koax-BNC), který má 50ohm a je zcela dostačující. U tohoto kabelu je údáván útlum tuším 2.5db na 100m. Pokud tedy nemusíš honit každou desetinku výkonu, jedná se o velkou úsporu. Je to osobně vyzkoušeno.
Mimoto co se týká citlivosti, je třeba zkoušet v reálu přímo na místě. Papírově udávané citlivosti jsou na nic. Máme vyzkoušeno, že jednak záleží na natočení zařízení (asi nějaká polarizace) a jednak na umístění na centimetry. Například my na Buffalo Ethernet konvertor, který používáme jako přijímací člen, chytáme na interní zabudovanou anténu 100 procentní signál z 500m vzdáleného APčka. To buffalo je navíc pod střechou bez antény a na APčkou kouká skrz vykýř skrz sklo. Ostatní routery: D-Link ani linksys neznám, buffalo obecně dělá rozumné věci, jen jsou primárně pro US, takže např. umí jen 11 kanálů (podle dokumentace 10, ale na 11 se nám připojil. Na 13 už ne).
3com neznám konkrétně tento typ, ale mám doma ten samý router bez WifI (3com cable/DSL gateway). Ten umí všechno to, co jsi psal (co se týká standardního routeru) včetně klonování MAC adresy (na venek se to tváří jako když všechen provoz jde pouze z jednoho zařízení s jednou MAC adresou). Umí vystavit IPčko vnitřní sítě ven, umí směrovat venkovní požadavky podle portu přímo na určité PC, atp.
Víc nevím. |
PC, PS3, iPad |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|