Diskuzní klub hráčů online her
Home | Profile | Novy ucet | Active Topics | Active Polls | Members | Private Messages | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

.
 All Forums
 Vseobecne
 Hardware, připojení na internet ....
 WiFi - poradí někdo se zkušennostmi?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 21/01/2004 :  16:24:47  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
Potřeboval bych poradit - chystám se udělat WiFi síť a zasdílet internet. Jde mi o následující:

Jsou 3 rodinné domy, vdálené od sebe přes ulici (cik-cak). Je to asi 20-30m

Přístup k internetu bude realizován pomocí WiFi a rád bych to zasdílel mezi všechny 3 uživatele také pomocí WiFi.

Prozatím mám následující řešení:

Externí anténa <--> Poskytovatel
|
|
Ethernet Convertor
|
|
WiFi AP/router (Asus 500g nebo Buffalo)

Tento router je v jedné lokalitě a na něj jsou zapojena 2 PC do jeho 10/100 portů. LAN z Ethernet konvertoru je zapojena do WAN portu na AP.

Další dvě lokality jsou spojeny na tento AP pomocí WiFi.
V jedné lokalitě bude úplně obyčejný jednoduchý USB (nebo PCI)adapter a v druhé bude buď Bridge, nebo ten samý router co v první lokalitě a na něm také 2 PC.

O zařízeních jsem uvažoval buď o buffalo, nebo o Asusu (za menší peníze spousta funkcí)

A chci se zeptat:
Bude to tak fungovat? Lze použít v lokalitě 2 také router, nebo to musí být bridge? Ty routery (případně bridge) se spojují pomocí WDS?
Jde místo ethernet Convertoru použít také Bridge? Není ještě nějaké elegantnější řešení (a levnější? :))

Dík moc

PC, PS3, iPad

Thor
Junior Guardsman

335 Posts

Posted - 21/01/2004 :  23:29:08  Show Profile  Send Thor an ICQ Message Send Thor a Private Message  Reply with Quote
No nevim co minis tim bridge ale samo ze to jde udelat levnejc.

stacilo by ti ktomu 2x tohle:
http://vanetshop.inshop.cz/inshop/scripts/detail.asp?itemId=33869
a 1x treba tohle:
http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=44532
a pak nejakej switch

Ten druhej router je tam zbytecne.

takze by to vypadalo asi takhle:
Externi antena
|
|
Prijimaci zarizeni
|
|
Router
|
|
AP--------------client----switch
|
|
USB client

do toho switche proste zapojeny ty 2 PC.

Tank_Chief
Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhy parchanty, aby padli za tu svou
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 22/01/2004 :  09:17:43  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
TAkže pokud jsem to dobře pochopil, tak ty Dlink produkty použiju jako AP a jako klienta na druhé straně, ten robotics jako router. Takže potřebuju navíc koupit přijímací zařízení, které mi převede WiFi na Ethernet - takže Ethernet konvertor (nabo bridge - dunkce jsou podobné). Navíc tedy USB klienta a klasický switch.

V mém řešení jsou dva routery čistě proto, že tam sice můžu dát jako klienta bridge, ovšem rozdíl ceny mezi bridge a routerem je 400,- Kč a pokud tedy koupím router, tak mám v podstatě náhradní zařízení, pokud první router odejde a bude na reklamaci. Samozřejmě, že routování vypnu a budu ho používat pouze jako klienta se switchem na ten AP.
V mém řešení jsem to s konkrétními produkty myslel následovně:

Externí anténa <--> Poskytovatel
|
|
ASUS WL-330b Eth.klient/AP/Bridge 11Mb/s
|
|
ASUS WL-500g WiFi Router/AP/Switch 54 Mb/s <--> ASUS WL-130b PCI klient 11 Mb/sA(o polovinu levnější, než USB)
|
|
ASUS WL-500g WiFi Router/AP/Switch 54 Mb/s
| |
| |
PC PC

Takže mě to bude celkem ve výsledku stát:

Ext. anténa k poskytovateli - asi 500,- Kč (je to blízko)
koax - tak počítám řádově 800,- Kč (bridge pod střechou)
2x Asus WL-500g - 2x 3260,- Kč = 6520,- Kč
1x Asus WL-330b - 1219,- Kč
1x Asus WL-130b PCI klient - 654,- Kč

Předpokládám, že se ty routery mezi sebou spojí na interní antény, stejně tak i ten PCI klient. Pokud ne, musela by se nějak řešit externí anténa.

Navíc možná bleskojistka a pigtail. Bleskojistku možná odbourám, protože zkusím anténu namířit na poskytovatele pod střechou (skrz střechu - nejlépe to budu měřit, když je na střeše ještě sníh). Navíc si nedovedu reálně představit, tak bych od bleskojistky tahal po baráku zemnící vodič až do rozvodné skříně.
Pigtail nevím, kolik stojí přesně, ale tak řádově budu počítat 1000,- Kč.

Takže celkem 10693,- Kč. Děleno na 3 lidi je 3565,- Kč

Pokud jsem počítal to tvé řešení, tak dostávám:
2x D-Link - 2x2840,- = 5680,-
1x Robotics - 1257,- Kč
teď nějaké přijímací zařízení, které převede WiFi na Ethernet. Nejlevnější se mi zdá stejně ten Asus bridge za 1219,- Kč. jinak například ethernet konvertor od Buffala stojí tak 3200,- Kč.
Pak potřebuju WiFi klienta a Switch. WiFi klient zase asi ten Asusu bridge za 1219,- a switch. Switche malé stojí tak nastejno. Robotics i Allied Telesyn stojí řádově tak pod 1000,-.

Takže výsledek:
12675,- Kč. Nevýhodou je, že mám jen jeden router v případě výpadku, výhodou je, že je ve zvlášť krabici a není u AP.

Tak fakt nevím. WiFi jsem nikdy nedělal a nerozumím tomu, jen se snažím udělat přípojení k inetu co nejlevněji a spolehlivě.
Pokud někoho ještě něco napadá, tak pls pište - začíná to pro mě být aktuální. Nejde mi ani tak o to levněji, protože jsem dle mého názoru už dost nízko, spíš jestli to tak bude fungovat v pohodě a spolehlivě.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Tragedy
Moderator

Bunny_tragedy

2637 Posts

Posted - 20/09/2005 :  15:51:46  Show Profile  Visit Tragedy's Homepage  Send Tragedy an ICQ Message Send Tragedy a Private Message  Reply with Quote
At nemusim zakladat novy topic. Chystam se prejit s ADSL k novemu operatorovi (Bluetone)... jedna se o klasicke ADSL v jejich siti. Do budoucna bych ale chtel, aby se bylo mozne pres muj soucasny comp pripojit na net pres WiFi.
Co k tomu potrebuju? Bude mi stacit jen nejaka obycejna WiFi karta, nebo musim koupit nejaky router?

Tragedy
"Killing is my business...
...and business is good!"
Go to Top of Page

Deimnia
Moderator

1624 Posts

Posted - 20/09/2005 :  16:44:52  Show Profile  Send Deimnia an ICQ Message Send Deimnia a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tragedy

Do budoucna bych ale chtel, aby se bylo mozne pres muj soucasny comp pripojit na net pres WiFi.
Co k tomu potrebuju? Bude mi stacit jen nejaka obycejna WiFi karta, nebo musim koupit nejaky router?

Stačí ti pouze jeden z mnoha Wi-fi klientu + antena samosebou :).

Pokud chces nejlevnejsi variantu, kdy si nainstalujes primo do PC PCI prijimac(nebo USB), do ktereho zapojis antenu, prijde te to na 700kc+-.
Toto funguje dobre jen v pripade, ze mas jeden jediny PC, kde chces byt pripojeny a vzdalenost antena-prijimac(PC) neni moc velka.

Pokud chces pripojit (nebo mit moznost) vice PC nebo pokud bys mel daleko antenu od PC -> varianta 2 s "krabickou", ktera ma externi napajeni, o neco lepsi "prijem" a je cca 2x tak draha.

Deim Son - Člověk kterého milujete nenávidět. :)

Edited by - Deimnia on 20/09/2005 17:07:12
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 20/09/2005 :  16:55:58  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
On chces sdílet ADSL přípojku mezi dvěma PC (PC+ notebook)

Moje rada, jak jsem Tragedymu psal byla vzít stávající ADSL modem, koupit Asus WL 500G Deluxe, na něm naklonovat MAC adresu a z WAN portu natáhnout drát do ADSL modemu.

Cena asi 3k bez DPH.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Deimnia
Moderator

1624 Posts

Posted - 20/09/2005 :  17:09:12  Show Profile  Send Deimnia an ICQ Message Send Deimnia a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Khostri

On chces sdílet ADSL přípojku mezi dvěma PC (PC+ notebook)

Moje rada, jak jsem Tragedymu psal byla vzít stávající ADSL modem, koupit Asus WL 500G Deluxe, na něm naklonovat MAC adresu a z WAN portu natáhnout drát do ADSL modemu.

Cena asi 3k bez DPH.

Tak ted nechapu jak tebe, tak Tragedyho otazku... asi spatne formulovano :o

Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 21/09/2005 :  08:13:43  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
Máš ADSL přípojku. Chceš, aby na Internet mohl kdokoliv z domácí sítě, tzn nejenom jeden comp, ale například zároveň PC + PC nebo PC + notebook. Pochopitelně si nechceš objednávat přípojku pro více počítačů.

Tu domácí síť máš realizovánu buď čistě ethernet, nebo WiFi.
Takže vezmeš nějakou krabičku před modem (ten Asus v mém případě), která bude fungpvat jako router, naklonuje ti MAC adresu, udělá ti NAT překlad adres a ten výsledek pošle do modemu. Takže si bude modem myslet, že s ním komunikuje stále jedno PC s jednou MAC adresou. A k tomu Asusu se u sebe budeš připojovat jak pomocí drátů, tak bezdrátově.

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Tragedy
Moderator

Bunny_tragedy

2637 Posts

Posted - 21/09/2005 :  10:10:35  Show Profile  Visit Tragedy's Homepage  Send Tragedy an ICQ Message Send Tragedy a Private Message  Reply with Quote
Jojo... Khostri to popisuje pomerne presne :) a myslim, ze to je dobre reseni, za coz mu dekuji.

Tragedy
Go to Top of Page

Deimnia
Moderator

1624 Posts

Posted - 21/09/2005 :  11:42:14  Show Profile  Send Deimnia an ICQ Message Send Deimnia a Private Message  Reply with Quote
quote:

At nemusim zakladat novy topic. Chystam se prejit s ADSL k novemu operatorovi (Bluetone)... jedna se o klasicke ADSL v jejich siti. Do budoucna bych ale chtel, aby se bylo mozne pres muj soucasny comp pripojit na net pres WiFi.

Todle je zavadejici.
---

^^Khostri: V oblasti siti se pohybuju cca 10 let, takze to chapu. :)

Zmatla me ta divne polozena otazka ;) Pochopil jsem ji tak, ze se bude chtit SVYM pc pripojit na net pres WiFi.

Go to Top of Page

Tragedy
Moderator

Bunny_tragedy

2637 Posts

Posted - 21/09/2005 :  11:43:44  Show Profile  Visit Tragedy's Homepage  Send Tragedy an ICQ Message Send Tragedy a Private Message  Reply with Quote
Demnia: Nj... v teto oblasti jsem naprosty amater :)

Tragedy
Go to Top of Page

Khostri
prudič

2210 Posts

Posted - 21/09/2005 :  12:36:59  Show Profile  Send Khostri an ICQ Message Send Khostri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deimnia

quote:

Todle je zavadejici.
---

^^Khostri: V oblasti siti se pohybuju cca 10 let, takze to chapu. :)

Zmatla me ta divne polozena otazka ;) Pochopil jsem ji tak, ze se bude chtit SVYM pc pripojit na net pres WiFi.

No abych se přiznal, pochopil jsem to stejně jako ty, ale použil jsem pomůcku zvanou ICQ a zeptal se

PC, PS3, iPad
Go to Top of Page

Tragedy
Moderator

Bunny_tragedy

2637 Posts

Posted - 21/09/2005 :  15:29:23  Show Profile  Visit Tragedy's Homepage  Send Tragedy an ICQ Message Send Tragedy a Private Message  Reply with Quote
Toto jsou technicke parametry meho soucasneho modemu.
http://www.contactel.cz/download/SANTIS_ADSL_15_150_TED.pdf
Muze nekdo odhadnout, zda bude fungovat v siti Bluetone, kdyz maji na strankach napsano toto: "...ujistěte se prosím, že podporuje protokol IPoATM podle specifikace RFC 1483 (protokol PPPoATM nelze použít)..." ?

edit: Nikdo nevi?

Tragedy

Edited by - Tragedy on 26/09/2005 15:20:12
Go to Top of Page

Aragorn
Average Member

1001 Posts

Posted - 26/09/2005 :  17:31:15  Show Profile  Send Aragorn an ICQ Message Send Aragorn a Private Message  Reply with Quote
quote:

Muze nekdo odhadnout, zda bude fungovat v siti Bluetone, kdyz maji na strankach napsano toto: "...ujistěte se prosím, že podporuje protokol IPoATM podle specifikace RFC 1483 (protokol PPPoATM nelze použít)..." ?

imo nebude fungovat, pokud by ten modem protokol IPoATM podporoval vyrobce to v manualu uvede...

Kallath <Mor do Kuli>
Go to Top of Page

Tragedy
Moderator

Bunny_tragedy

2637 Posts

Posted - 27/09/2005 :  10:17:58  Show Profile  Visit Tragedy's Homepage  Send Tragedy an ICQ Message Send Tragedy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Aragorn

quote:

imo nebude fungovat, pokud by ten modem protokol IPoATM podporoval vyrobce to v manualu uvede...

dik... taky sem si to myslel :(

Tragedy
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
Diskuzní klub hráčů online her © © 2000 CzechHeroes Go To Top Of Page
This page was generated in 0,12 seconds. on eygor Snitz Forums 2000